Blog

Čaká nás rast alebo pokles cien nehnuteľností?

Ako je asi každému známe, ceny nehnuteľností rástli v dvojciferných číslach aj v roku 2021. Avšak v aktuálnej situácii nie je jasné, ktorým smerom sa budú hýbať v najbližšom období. Budú naďalej stúpať alebo ich zastaví vojnový konflikt na Ukraine, či zvyšujúce sa úrokové sadzby hypotekárnych úverov?

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) narástli ceny nehnuteľností v predošlom roku o 22,1%. No údaje Štatistického úradu (ŠÚ SR) hovoria o raste vo výške 10,7%. Z akých údajov však vychádzajú analýzy predmetných inštitúcií? Štatistika NBS vychádza z ponukových cien nehnuteľností, tj. tých, ktoré máme možnosť vidieť v inzercii, pričom ŠÚ SR vychádza z cien, za ktoré sa nehnuteľnosti reálne predali.

Údaje oboch inštitúcií však nie sú úplne presné, nakoľko štatistiky NBS môžu byť skreslené z dôvodu rozdielu inzertných cien a cien, za ktoré sa reálne nehnuteľnosti predali. A naopak štatistiky ŠÚ SR môžu byť nepresné z dôvodu predaja za nižšie, ako trhové ceny – napr. predaj medzi známymi, pribuznými atp.

Čo sa však bude diať na trhu s nehnuteľnosťami v súvislosti so zvyšovaním úrokových sadzieb hypotekárnych úverov?

Vzhľadom na to, že aktuálne je na trhu stále veľmi silný dopyt a zatiaľ nie sú avizované prudké nárasty úrokových sadzieb, ktoré sú na úrovni +0,2%, tak sa neočakáva pád cien nehnuteľností, ani ich zastavenie. Jediné, čo už my začíname vnímať pri našej práci, je pokles počtu investičných záujemcov o kúpu nehnuteľností, ktorých cieľom bolo využívať byty na nájomné účely s určitým ziskom. Pretože ak si dáme do rovnice mesačné náklady, ktoré zahŕňajú splátku hypotéky, zvyšujúce sa náklady na energie a služby spojené s užívaním nehnuteľnosti, tak už táto rovnica nie vždy vychádza so ziskovým výsledkom, a teda po zaplatení mesačných nákladov má investičný klient na účte mínusovú hodnotu, pretože ceny nájmov boli poznačené pandémiou a ešte nie sú na úrovni pred pandemickým obdobím.

Ako zareaguje trh s nehnuteľnosťami na aktuálnu situáciu na Ukraine?

Keďže sa jedná o situáciu, s ktorou aktuálne generácie nemajú skúsenosti, nikto v dnešnej dobe nevie relevantne predpovedať, čo sa udeje. Hovorí sa o dvoch scenároch. Jeden hovorí o prudšom náraste cien nehnuteľností súvisiaci s prílevom utečencov zo zasiahnutej oblasti vojnovým konfliktom, čo môže naozaj nastať. Vychádzajúc však z našich skúseností za posledné krátke obdobie je, že títo ľudia nehľadajú nehnuteľnosti na kúpu, ale iba na prenájom, aby prečkali vojnový konflikt.  Kontaktovalo nás niekoľko obyvateľov Ukrainy, či im nevieme poskytnúť nehnuteľnosti na prenájom na obdobie jedného mesiaca, nakoľko očakávajú, že sa čoskoro vrátia domov. Druhý scenár hovorí o stagnácii, či dokonca poklese cien nehnuteľností v súvislosti s možným znižujúcim sa dopytom. Ten by odzrkadľoval opatrnejšie vyhodnocovanie kupujúcich z obáv, ako sa situácia medzi Ruskom a Ukrainou vyvinie.


Realitná bublina

V poslednom období je v spoločnosti a médiách často skloňované slovné spojenie „realitná bublina“. Tento jav sme už zažili v roku 2008, kedy sme na Slovensku zaznamenali obrovský pád cien nehnuteľností. NBS dlho odmietala scenár spľasnutia realitnej bubliny, avšak v posledných dňoch pripustila, že k tomu môže dôjsť. Taktiež vojna na Ukrajine spôsobila na trhu s nehnuteľnosťami určitú neistotu. Aktuálne nie je jasné, akým smerom sa budú uberať ceny bytov, či domov a do kedy sa bude cenová bublina ešte nafukovať. Ceny nehnuteľností totiž ešte môžu rásť, ale aj klesať. V hre sú aktuálne dva scenáre, ktorých pravdepodobnosť je rovnaká.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

- Mgr. Ľuboš Žinčík, CEO kancelárie HOUSE & WEBER

Nachádzame sa v nepredvídateľnom čase, kedy sa vo svete dejú veci, ktoré by nikto ešte pred časom nepovažoval za možné. To isté sa týka aj realitného trhu. Či sa rozhodnete predať alebo kúpiť, až čas ukáže, či to bol skvelý krok k finančnému zhodnoteniu alebo omyl, ktorý vás stál niekoľko ročných výplat. Na svoje rozhodnutie sa však už spätne neobzerajte, všetko naokolo sa totiž správa tak, ako sa nikdy nesprávalo.

       1. Ceny nehnuteľností budú naďalej rásť

Tento scenár je optimistickejší a predpokladá, že sa vojna na Ukrajine skonči približne do leta 2022, ekonomika síce bude rásť, no pomalším tempom. Inflácia bude nižšia a záujemcovia o kúpu nehnuteľností budú stále motivovaní ku kúpe vlastného bývania, či investovania. Dopyt po nehnuteľnostiach bude naďalej tlačiť ceny nahor. Avšak tempo rastu cien už nebude na takej úrovni, ako bolo za posledné dva roky. Proti poklesu cien budú pôsobiť aj vyššie ceny stavebných materiálov, čo spôsobí, že nebude pribúdať toľko novostavieb.

      2. Ceny nehnuteľností budú klesať, realitná bublina spľasne

Tento scenár predpokladá, že vojna na Ukrajine bude trvať dlhšie obdobie, čím sa zvýši aj inflácia, Slovensko bude odstavené od dodávok ropy a plynu z Ruska, čo bude mať za následok prechodné zastavenie ekonomického rastu Slovenska. Tým sa výrazne zhorší finančná situácia obyvateľstva. Kvôli obavám z poklesov cien nehnuteľností sa časť investorov rozhodne zbaviť bytov, či domov, nakoľko si začnú uvedomovať klesajúcu cenu, ako aj nízku likviditu nehnuteľností. Finančné problémy sa dotknú aj ľudí, ktorí využívajú svoje nehnuteľnosti na bývanie a budú nútení svoje byty predať. Predávajúci prestanú mať prehnané nároky a svoje nehnuteľnosti začnú ponúkať na trhu za reálnu cenu. Taktiež ubudne počet kupujúcich.

Ak teda uvažujete o predaji nehnuteľnosti a neviete, kedy sa do predaja pustiť, zvážte, či nie je práve teraz ten správny čas. V prípade, že potrebujete radu, konzultáciu, či správne nastaviť trhovú cenu nehnuteľnosti, ktorá je kľúčová pri predaji, neváhajte sa na nás obrátiť. Bezplatne Vám pomôžeme.

Blog

Čaká nás rast alebo pokles cien nehnuteľností?

Exkluzivita ako nástroj kancelárie pre vyššie zhodnotenie

Sú ceny nehnuteľností navyšované umelo? Časť 2.

Sú ceny nehnuteľností navyšované umelo? Časť 1.

Skutočný príbeh spoluzakladateľa „HOUSE“ Martina.