Blog

Skutočný príbeh spoluzakladateľa „HOUSE“ Martina.

Moje meno je Martin a som jedným zo zakladateľov maklérskej kancelárie HOUSE & WEBER. Dôvod, pre ktorý som sa rozhodol napísať tento blog je priblížiť vám nielen svoju cestu do sveta nehnuteľností, no najmä dať zopár dobre mienených rád, čomu sa pri tomto dôležitom životnom kroku vyvarovať. Ak si čítate tieto riadky, zrejme plánujete predaj či kúpu vašej nehnuteľnosti. Ja sám som bol v týchto topánkach a preto veľmi dobre viem, po akej ceste rozhodne vo svojej profesijnej oblasti ísť nechcem.

Cena bytu, či domu

No vráťme sa späť na začiatok… Ako som už spomínal, reč je o dobe, kedy som ja sám predával nehnuteľnosť. Asi tak, ako väčšina predávajúcich, jednoducho som zhotovil pár amatérskych fotografií a pustil sa do predaja „po svojej línii“, čo v preklade znamená inzerciu na rôznych realitných portáloch. Naivne som sa držal predstavy, že predaj nehnuteľnosti zvládnem sám, predával som predsa už niekoľko svojich automobilov. Skrátka si nájdem kupujúceho, spíše sa Kúpna zmluva a hotovo. Lenže predaj nehnuteľnosti sa nedá prirovnať k ničomu a už vôbec nie k predaju auta. Je to veľmi špecifický a zložitý proces, ktorý sa zopakuje nanajvýš 2-3x za život.  A ja som netušil, že si ním človek nemôže len tak ľahko prejsť sám.

Ihneď po spustení inzercie nasledovalo nespočetné množstvo telefonátov, nie však od záujemcov, no od realitných kancelárií, v snahe mi „pomôcť“ s predajom. V mojej nevedomosti som teda privolil. V spoločnosti sa totiž traduje, že podpis exkluzívnej sprostredkovateľskej zmluvy je chybný krok a ja som si samozrejme myslel to isté. Bol som toho názoru, že čím viac realitných subjektov sa bude podieľať na predaji mojej nehnuteľnosti, tým väčšia je šanca predať. A to bol prvý kameň úrazu. Výsledkom bolo, že nehnuteľnosť začalo predávať naraz asi osem realitiek, z toho 2/3 ho ani len nevideli, neoverili si skutočnosť, nepoznali jeho energiu, množstvo benefitov, ktoré mal. Ich práca spočívala v použití mojich fotografií,  ktoré som vyhotovil ako amatér a presne taká bola aj ich prezentácia – mizerná. Čo však bolo horšie bol totálny chaos, ktorý nastal potom. Každá z realitiek ponúkala nehnuteľnosť za inú sumu, líšili sa aj údaje o dome. A presne tento zmätok vyvoláva dojem, že s danou nehnuteľnosťou nie je niečo v poriadku. To som však nemal odkiaľ vedieť, nikto ma na to neupozornil. Prečo by aj?

Dnes, keď sa takmer denne ocitám v kontakte so svojimi klientmi, vidím ako reagujú. Často sa mi dokonca stáva, že ma niekto osloví s otázkou, čo si myslím o nehnuteľnosti, ktorá ho zaujala, nakoľko ho odrádza práve zlá prezentácia viacerých realitných subjektov. Samozrejme realitné kancelárie sa aj mňa snažili presvedčiť k tzv. exkluzivite, čo som tvrdohlavo odmietal a v ich prípade aj oprávnene. Keď som sa totiž pýtal, akú pridanú hodnotu mi vedia ponúknuť, čo urobia pre predaj mojej nehnuteľnosti viac ako iní,  dostával som argumenty typu: „lebo sme veľká realitná kancelária, lebo máme veľa maklérov, …“ atp. Ale to je žalostne málo, nemyslíte?

Nikto z nich nevedel dať relevantné dôvody prečo si vybrať práve ICH a všetci urobili presne to, čo som v tej dobe očakával a považoval za cestu k úspešnému predaju – a teda inzerovali nehnuteľnosť a čakalo sa na telefonát. Ešte podotknem, že cenu som si nastavoval sám, bez toho, aby som bol zorientovaný a mal aspoň nejaké vedomosti o realitnom trhu. Nastavoval som ju podobným spôsobom, ako veľa predávajúcich v dnešnej dobe, a to „sused predal za takú a takú cenu, ja to predám tiež takto“. Neuvažoval som nad tým, koľko faktorov vplýva na cenu nehnuteľnosti. Že aj dve identické nehnuteľnosti stojace vedľa seba vlastne nie sú identické a už vôbec nemusia mať rovnakú cenu. Ani jeden maklér mi neponúkol správne nastavenie ceny. Ba čo horšie, asi po mesiaci sa našiel kupujúci, ktorý takmer spĺňal moje kritériá ohľadom predajnej ceny. No jedna z maklériek, s ktorou som v tom čase komunikoval, ma ubezpečovala, že vieme z predaja vyťažiť viac a ona to dosiahne. Výsledkom bolo, že som nehnuteľnosť predával vyše roka neúspešne a po maklérke sa zľahla zem. Už som bol zúfalý. Nikto z realitných kancelárií, ktoré sa tvárili, že sa o mňa starajú mi neposúval žiadne informácie, čo sa deje, či ľudia sledujú moju ponuku, či vôbec niekto reagoval atp. V závere som svoju nehnuteľnosť po vyše roku síce predal, ale s veľmi zlým výsledkom, a teda dosť pod cenu a s pocitom nespokojnosti a znechutenosti. Zanevrel som na realitné kancelárie a držal som sa názoru, že sú to len darmožráči, ktorí chcú zarábať čakaním na telefonát. To bola moja skúsenosť a presne takú má žiaľ, veľa predávajúcich.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
referencie

No pre mňa bol práve toto môj hnací motor, dôvod, ktorý má zlákal pracovať s nehnuteľnosťami. Preto som neváhal a zareagoval som na ponuku práce realitného makléra. A hoci boli začiatky ťažké, skúsenosti a tvrdá práca ma priniesli až tam, kde som dnes. Áno, stále sú medzi nami realitné subjekty, ktoré kazia meno nám, poctivým maklérom. No našťastie sú tu aj takí ako my, ktorí svoju prácu nerobia s cieľom rýchlo zbohatnúť, ale svedomito, dobre a s láskou! Pripravení hájiť záujmy svojich klientov a previesť ich predajom či kúpou nehnuteľnosti od začiatku až po úspešný koniec. A presne takéhoto makléra želám aj vám.

Blog

Čaká nás rast alebo pokles cien nehnuteľností?

Exkluzivita ako nástroj kancelárie pre vyššie zhodnotenie

Sú ceny nehnuteľností navyšované umelo? Časť 2.

Sú ceny nehnuteľností navyšované umelo? Časť 1.

Skutočný príbeh spoluzakladateľa „HOUSE“ Martina.